September 2020

EISCH pavillion
Multifunctional space for microfarming and nature garden
Altstätten, Switzerland

category
Designed, Built

Start of construction in Altstätten

The pavilion initiated by the Karl Zünd Foundation, is located inside a nature garden, where a variety of different type of vegetables are grown on an area of around one hectare. The pavilion is designed to provide shelter from sun and rain, allowing workshops and activities related to the gardening work and to provide a resting space. A wall made of adobe bricks on an elevated open terrace overlooking the nature garden is the main feature of the pavilion.
The adobe wall is made of soil excavated from the site and it is defined by openings, niches and shelves which can be used as storage and a seating opportunity.
The main challenge of the project is the use of locally available building materials and the reuse of recycled materials from the client’s company and the surrounding area.

Until the end of November, the BASEhabitat students coming from India, Spain, France, Belgium, Colombia and Perú are going to learn on the construction site.

production of adobes

Formwork for foundations

Entwurf und Umsetzung 2020
Adrian Baumberger, Jeyashri Chandrasekaran, Madhura Jamsandekar,
Ujjwala Madikekansandra, Nivedita Mehrotra, Bárbara Miranda, Alexandre Nicolas, Tejaswini Krishna Padindala, Juan Romero, Jesús Sánchez Diaz-Hellin, Nathalie Wong, Vivian Abugattas, Yaron Ginati, Wendy Mottard

Entwurfsbetreuung und Bauleitung
Jan Glasmeier, Marta Rota

Auftraggeber und Sponsor
Karl Zünd Stiftung