• "Tebogo - the first solar passive energy house in the southern hemisphere!"

    Wolfgang Feist, Father of the passive energy house idea, Germany
    Slideshow Image 1

    © DI Sabine Gretner

  • Slideshow Image 1

    © Team

Living TEBOGO day care / Home for handicapped children / 2005 / Orangefarm, South Africa

 

Design and realization

25 students of the University of Art Linz (Alexandra Sössser, Andreas Liska, Anna Wolf, Annelie Zeilinger, Birgit Schober-Pointinger, Christian Mayer, Clemens Quirin, Cornelia Reithofer, Danijela Tolanov, David Weldy, Elke Schmedler, Franz Koppelstätter, Iva Simonovic, Margit Greinöcker, Markus Jeschaunig, Monika Perner, Nicole Kirchberger, Olivia Hartl, Petra Stiermayr, Rainer Falkner, Sandra Resch, Sigi Atteneder, Tobias Hagleitner, Ursula Nikodem-Edlinger) + the local community

 

Design supervision

Prof. Roland Gnaiger, DI Lotte Schreiber, DI Richard Steger, Anna Heringer

 

Construction management

Siegfried Atteneder, Richard Steger

 

Consultants

Oskar Pankratz (building physics), Martin Rauch (earthworks), Erich Heiligenbrunner (pedagogics)

 

Partner

SARCH, Education Africa

 

Awards

International Energy Globe Award

 

Sponsors

 

OOELogo_45mm_cmyk_A4Brosch.jpg

 

linz.jpg

 

panalpina.gif

 

hoval.gif


Living TEBOGO

Heating with the sun, cooling with the construction

 

Orange Farm is a township in the southwest of Johannesburg. The social situation is characterised by poverty, AIDS and unemployment. The appearance of the development is dominated largely by buildings or shacks made mostly of sheet metal, corrugated iron or parts of cars. In summer it can become unbearably hot in these shacks (up to 45°C), while during winter nights it can be noticeably cold (to 2°C).
We were commissioned by the Tebogo Home for Handicapped Children. The Austrian NGO SARCH set up this contact for us. The home for almost 50 children had become too small. In a group of 25 students we planned and built a dining building with a new kitchen, and a therapy building with sanitary facilities. A generously dimensioned pergola, a garden hall, connects the buildings with each other. The buildings we erected in Tebogo have a pleasant indoor climate throughout the year – without the use of energy. In this way we were able to reduce the fluctuation in temperature to only 9°C. Local workers, above all women, were integrated in the project. The building materials were acquired directly from the township: concrete blocks, earth, clay, straw, timber, grass mats – to strengthen the local economy and to make later repetition easier. One of the main aims was to make buildings that suited the needs of the children. They received a home that conveyed a sense of security and joy in living.

back