• Slideshow Image 1

    © Herta Gurtner

  • Slideshow Image 1

    © Stefanie Hueber

  • Slideshow Image 1

    © Stefanie Hueber

  • Slideshow Image 1

    © Christoph Wiesmayr

  • Slideshow Image 1

    © Christoph Wiesmayr

  • Slideshow Image 1

    © Herta Gurtner

  • Slideshow Image 1

    © Christoph Wiesmayr

  • Slideshow Image 1

GLEINK Greenhouse / 2018-2019 / Gleink / Oberösterreich / Austria

 

Design phase

Faulhaber Sascha, Gimpl Thomas, Huin-Minh Jenny, Liiva Elina, Mayer Sebastian, Pascal Pauline, Rieß Ines, Raffel Julia, Buchberger Mario, Steinberg Jasmin

 

Construction phase

Beyer Sarah, Effenberger Jitka, Hueber Stefanie, Kohler Marion, Lockowandt Daniela, Meier Johannes, Merdinger Aaron, Rummo Helena, Schartner Alexandra, Schwarz Ingrid, Schwarz Stephan, Köster Sandra, Raffel Julia

 

Design supervision

Christoph Wiesmayr

 

Consulting + earth construction

Dominik Abbrederis

 

Client

Diocese of Linz

 

Sponsors

Diocese of Linz

Doka

Zöchbauer

GLEINK

The grounds of Gleink Abbey have been home to a community garden for some time. Since the garden did not have a greenhouse, an arched construction was designed and later built in a joint effort of students of the University of Art and Design Linz and the local community.

 

The main focus of this project is resourceful and resource-concious use of building materials. A lot of the building materials that were used were salvaged from the University of Art and Design Linz, before major renovation works began in 2017.

Glass and wood panels as well as mulit-wall sheets made from plastic, were recycled.

Excavated earth was used in a rammed earth wall inside the greenhouse.

 

Designing with the available materials in mind, was a challenge in itself.
Contrary to common practice, where materials are chosen to best work with the design, here the available materials dictated the shape of the construction.

back