• “The BASEhabitat project covers several important aspects
    of the study: deliberate and considering application of material,
    high demand on aesthetics, functional, ecological, social."

    O.Univ.Prof. Dr. Reinhard Kannonier, rector of the University of Art Linz
    Slideshow Image 1

    © Josef Bayer

  • Slideshow Image 1

    © Dietmar Tolerian

  • Slideshow Image 1

    © a_kep Andreas Kepplinger

  • Slideshow Image 1

    © Josef Bayer

  • Slideshow Image 1

    © Team

BAYA kindergarten / 2006 / Orangefarm, South Africa

 

Design

Ursula Nikodem-Edlinger (diploma) and Danijele Tolanov (diploma)

 

Umsetzung

Studierende der Kunstuniversität Linz + die lokale Bevölkerung

 

Diplombetreuung

Prof. Roland Gnaiger und Prof. Axel Thallemer

 

Bauleitung

Gregor Radinger

 

Konsulenten

Ulrich Gerhaher, ZT Gmeiner Haferl (Statik), Oskar Pankratz (Bauphysik) Martin Rauch (Lehmbau)

 

Partner

SARCH, Education Africa

 

Sponsoren

 

OOELogo_45mm_cmyk_A4Brosch.jpg

BAYA

A kindergarden in a rundown tin shack for 140 children was the second building project near Johannesburg. In the Teddybear Nursery School children from the ages of 0 to 6 are cared for, some of whom have been made orphans as a result of AIDS. With such young users inadequate thermal protection is a serious issue. This project, too, was designed and carried out in the framework of two diploma theses.
The architecture student Ursula Nikodem-Edlinger and design student Danijela Tolanov incorporated the experience from earlier projects and erected a building that is sustainable and socially acceptable at all levels. In baya a material was used that can be extracted locally, provides excellent qualities for creating a comfortable internal climate and is available to everyone for nothing: earth. This time we built what are known as rammed earth walls, in which earth is condensed in a formwork to create solid, stable walls. Together with roofs ventilated from below a thermal balance is achieved between day and night, and the extremes of temperature in both summer and winter can be reduced.
In this case, too, the surroundings of the centre were integrated in the construction process. In addition to numerous workers from the immediate neighbourhood the children's parents were also involved in implementing the design.

back