• Slideshow Image 1

    © Michael Brunmayr

  • Slideshow Image 1

    © Michael Brunmayr

AANKH secondary eyecare hospital / 2016 -2017 / Bihar, Indien

 

Design

Michael Brunmayr

Manuel Gegenhuber

 

Design supervision

Roland Gnaiger

Wolfgang Fiel

 

Client

VISION 2020 The Right to Sight – INDIA

Little Flower Leprosy Welfare Association

 

the_right_to_sight_india.jpeg

AANKH

Enclosed Spaces, various Shades

In the course of the WHO programme „Vision 2020 - the right to sight“ - elimination of avoidable blindness – the intention is to build a new eye hospital in Bihar, north India. During one semester students developed the concept for this hospital: Enclosed Spaces, various Shades – meaning an introverted building complex of different areas and atmospheres.

 

The hospital is located at the entrance of the village. Together with the leprosy hospital and a water-tower, it creates a public square that creates a welcoming entry for visitors coming from the turbulent city of Raxaul. The square operates as a buffer zone and generates a smooth transition into the more private and calm everyday life of the village. The deeper you enter into the hospital building the more you leave the noise and hectic rush behind.

 

The design proposes a structure with three courtyards. The first one is directly aligned with the main square. Besides the public facilities like an optician and a chai-shop, it provides a covered waiting area, the registration desk and rooms for the initial examination.

 

The second courtyard, which provides waiting areas and surgery rooms, is a bit more secluded. It also offers a space with filtered diffuse light for the recovery of the eyes after an operation.

 

The third courtyard is located in the back of the building. The ward contains 40 beds for 20 male and female patients each, with separate sanitary rooms. This part can be built in a second construction phase.

 

The building structure is a common brick construction with different joining methods. The exterior walls are 40cm thick and hollow bodied for better temperature compensation. The interior load bearing walls are 25cm thick. Special parts are perforated for air ventilation and diffusing sunlight.


More about the project

back